Do’s and don’t’s for DigiD

Nieuwe logo DigiD

DigiD is the Dutch national digital identity solution for citizin-2-government. Although not the most secure solution around, it is one of the more succesful ones with respect to actual usage. DigiD is actually not only for e-government services, but also for online services in healthcare and pensions (since they can use the Dutch social security number). For such a ‘lucky’ company, which is going to use DigiD next to an own identity solution for consumers, we did a series of interviews to determine the do’s and don’t’s of implementing DigiD. My colleague Wouter Bokhove was in the lead for this, and published a blog post summarizing some of the main finding. It is in Dutch, and be be found here or for your convenience copied below. Amongst others we advised on using the new SAMLv2 interfaces or the ‘old’ A-Select interfaces, and on how to use te Levels of Assurances concept.

 

DigiD: een goede voorbereiding is het halve werk!

Stel: je hebt als organisatie in de pensioen- of zorgsector een Mijn-omgeving waar je online zaken kunt regelen. Een deel van je gebruikers heeft een account tot deze Mijn-omgeving op basis van een gebruikersnaam en wachtwoord (met alle nadelen en beperkingen van dien), maar je bent op zoek naar een goedkoper, veiliger en/of gebruikersvriendelijker alternatief.

Is DigiD dan het antwoord? Wanneer is het nuttig om DigiD te implemeteren? Waarom zou ik nog een eigen gebruikersnaam/wachtwoord-combinatie aanbieden? Wat is belangrijk bij het implementeren van een DigiD koppeling? DigiD heeft verschillende koppelvlakken, welke moet ik kiezen? Wat gaat er met DigiD 4.0 veranderen, welke ontwikkelingen zijn nog meer relevant en welke impact zullen deze veranderingen en ontwikkelingen kunnen hebben op de keuzes die ik nu maak? Hoe zorg ik voor een toekomstvaste identiteitsarchitectuur die hiermee om kan gaan?

Novay heeft voor een grote Nederlandse financiële dienstverlener een aantal adviezen geformuleerd die op deze vragen een antwoord geven. Hiervoor is niet alleen gekeken naar de huidige situatie van deze klant en de publiek beschikbare informatie over DigiD, maar is ook uitgebreid gesproken met ervaringsdeskundigen uit de zorgsector, system integrators en met Logius. In deze blogpost schrijf ik kort een paar van de aanbevelingen die interessant zijn voor een breder publiek:

 • Er kunnen verschillende redenen zijn om gebruik te willen maken van DigiD:
  • het wordt mogelijk om diensten aan te bieden waarvoor een hoger zekerheidsniveau nodig is (t.o.v. een eigen gebruikersnaam en wachtwoord);
  • het gebruik van DigiD verlaagt de drempel voor klanten om gebruik te maken van de Mijn-omgeving; hierdoor zullen meer klanten gebruiken van dit (typisch goedkopere) kanaal;
  • er zal minder gebruik gemaakt worden van het eigen authenticatiemiddel, waardoor nieuwe identiteiten uitgegeven hoeven te worden en er minder belasting zal zijn voor de helpdesk (bv. voor het resetten van vergeten wachtwoorden);
  • het is eventueel niet langer noodzakelijk om een eigen authenticatiemiddel aan te bieden (dit is o.a. afhankelijk van het feit of alle klanten wel een DigiD kunnen aanvragen).
 • Er moet gekozen worden tussen koppelen met het ‘oude’ A-Select koppelvlak of met het ‘nieuwe’ SAML v2 koppelvlak. Het gebruik van SAML v2 is aan te bevelen omdat dit meer toekomstvast is (SAML v2 is een OASIS standaard). SAML v2 wordt vanaf DigiD 4.0 ondersteund (SAML v2 is nu ook al beschikbaar bij DigiD Eenmalig Inloggen). De release hiervan is echter uitgesteld van 1 oktober 2011 tot na 1 april 2012.
 • Ondanks het feit dat het gebruik van DigiD en de begeleiding bij de implementatie van DigiD door Logius momenteel nog gratis is, is het verstandig om rekening te houden met het feit dat dit op termijn anders zal worden. Het is op dit moment niet te voorspellen hoe duur dit zal zijn, en of dit zal verschillen per zekerheidsniveau.
 • Doe een risico-inventarisatie van de huidige en geplande diensten voor de Mijn-omgeving en bepaal welke zekerheidsniveaus hiervoor nodig zijn. In verband met de toekomstvastheid is het verstandig hierbij gebruik te maken van de zekerheidsniveaus zoals deze gedefinieerd zijn in het Europese STORK project (D2.3, geschreven door Novay in opdracht van het ministerie van BZK).
 • Logius is zeer streng met betrekking tot de communicatie-eisen en het blijkt dat Logius freuent (pre-)productie-omgevingen afkeurt als deze niet voldoen aan deze eisen. Dit betekent dat een aansluitende partij zich geen enkele vrijheid kan veroorloven ten aanzien van de voorgeschreven teksten en het gebruik van het DigiD logo.

Bovenstaande adviezen zijn opgesteld in de periode voor ‘Lektober‘. Naar aanleiding van de DigiD-gerelateerde recente veiligheidsproblemen bij o.a. gemeentes die hieruit naar voren zijn gekomen, kan er nog een advies worden toegevoegd:

 

One Response to Do’s and don’t’s for DigiD

 1. Excellent post Maarten! Thank you!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: