PayPal and Dutch banks as identity provider

loginwithpaypalbutton

Today I received an email from PayPal to inform me on updates they are making in their legal terms related to “Log in with PayPal”. That PayPal wants to be an identity provider is nothing new, but this update was a good reason to blog about opportunities for Dutch banks to introduce innovative services in the area of digital identity. See below the cross-post in Dutch from the InnoValor website on this subject.

PayPal en banken als inlogmethode

Paypal heeft vandaag aanpassingen aan de gebruikersovereenkomst bekend gemaakt. Opvallendste voor mij was de toevoeging van “PayPal als inlogmethode”, oftewel, PayPal als identity provider. PayPal is overigens al langere tijd zich aan het positioneren als identity provider. ”PayPal als inloginmethode” is erg vergelijkbaar met hoe Facebook Connect of andere social logins werken, je logt in bij een wesite van een derde partij door op een button te klikken die je browser redirect naar bijvoorbeeld Facebook waar je inlogt met de gebruikersnaam/wachtwoord die je gebruikt voor Facebook. Qua user experience en werking niet heel veel anders dan DigiD overigens. Geen nieuwe wachtwoorden voor elke site, minder gedoe met registreren etc. Voor de techies: PayPal gebruikt OpenID Connect hiervoor, DigiD gebruikt SAML.

Er is een mijn inziens groot verschil tussen ‘gewone’ social login en PayPal als inlogmethode: PayPal heeft de identiteit van de gebruiker geverifieert. PayPal is een bank en verifieert vanwege fraude risico en wetgeving (know-your-customer) wie haar gebruikers zijn. En hoeveel bijvoorbeeld Facebook ook weet van haar gebruikers door berichten, vrienden etc te analyseren, ze hebben niet geverifieerd wat de naam, bankrekeningnummer etc is. Vanzelfsprekend combineert “Log in with PayPal” goed met ook betalen met PayPal, met name een kans voor webshops (mogelijk ten koste van iDeal).Banken zijn eigenlijk erg voor de hand liggende kandidaten om als identy provider op te treden en in sommige landen doen ze dit ook (bv in Noorwegen en Zweden met BankID). Ik zeg hier niks nieuws, ook in Nederland wordt al flink wat jaren gesproken met en over banken als identity providers, onder meer in het cidSafe project, eHerkenning, ID Verzekerd (van SIVI/verzekeraars) en het eID stelsel.Ik persoonlijk blijf van mening dat Nederlandse banken kansen laten liggen voor innovatieve dienstverlening op het gebied van digitale identiteiten. Niet dat het een triviale beslissing is om identity provider te worden, onder meer business model, market entry, privacy, trust, beschikbaarheid en beveiliging moeten goed over nagedacht zijn. Maar blijkbaar ziet PayPal het wel zitten. En misschien helpt dat om wat meer urgentie te creëren bij de Nederlandse banken, het lijkt nog niet te laat om bijvoorbeeld met het eID stelsel mee te doen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: